Kelan opintotuki
Opiskelijat voivat saada Kelasta erilaisia tukia peruskoulun jälkeisiin opintoihin. Yksi tuista on opintotuki. Opintotuen määrä vaihtelee oppilaitoksen, iän ja asumismuodon mukaan. Siihen vaikuttavat omat tulosi ja joissain tapauksissa myös vanhempiesi tulot.
Opintotuen tarkoitus on turvata toimeentulosi opiskelun aikana. Opintotukeen kuuluvat
- opintoraha
- asumislisä
- opintolainan valtiontakaus.
Opintotuen myöntämisen yleisiä edellytyksiä ovat
- oppilaitokseen hyväksyminen
- päätoiminen opiskelu
- opinnoissa edistyminen
- taloudellisen tuen tarve.
Suomessa suoritettaviin opintoihin opintotukea voivat saada Suomen kansalaiset ja tietyin ehdoin myös muiden maiden kansalaiset.
Lue lisää Kelan sivuilta
- Esimerkkilaskelma:
- Koulumaksu 420 e/kk
Opintoraha268,23 e/kkOpintolainan valtiontakaus650,00 e/kkOpintotuki yhteensä918,23 e/kk
- Koulumaksu 420 e/kk
Työttömän omaehtoisen koulutuksen tuki
Työtön henkilö voi tietyin ehdoin opiskella omaehtoisesti työttömyysetuutta menettämättä. Opiskelun tukemisesta on sovittava työ- ja elinkeinotoimiston (TE-toimiston) kanssa. Opintojen ajalta maksetaan etuutta, joka on ansiopäivärahan, peruspäivärahan tai työmarkkinatuen suuruinen. Lisäksi maksetaan ylläpitokorvausta. Ansiopäiväraha, peruspäiväraha ja ylläpitokorvaus voidaan maksaa korotettuna. Työttömyyskassan jäsenille etuutta maksaa kassa, muille henkilöille Kela.
Työttömyysetuutta omaehtoisen opiskelun ajalta voi saada työtön työnhakija, jonka työnhaku on voimassa TE-toimistossa. Henkilön tulee olla vähintään 25–vuotias. Ehtona on lisäksi, että TE-toimisto on todennut koulutustarpeen ja arvioinut opiskelun parantavan henkilön ammattitaitoa ja mahdollisuuksia työmarkkinoilla. Selvitä mahdollisuutesi tukeen omasta te-toimistostasi hyvissä ajoin ennen opintojen aloittamista.