Monimediatoimittajakoulutus | 21.8.2023 - 31.5.2024 | Tampere

Haluatko päästä kokeilemaan onko journalismin tekeminen oma juttusi?  

Monimediatoimittajakoulutus sopii sinulle, joka haaveilet toimittajan urasta tai jatko-opinnoista media-alalla. Meillä vietät lukuvuoden hyödyllisiä taitoja oppien, ja saat lisäaikaa jatko-opintoihin valmistautumiseen. 

Koulutuksessa opiskellaan journalismin tekemisen perustaidot 

Haemme Voionmaan koulutuskeskuksen monimediatoimittajakoulutukseen opiskelijoita, jotka ovat kiinnostuneita ympäröivästä maailmasta, valmiita haastamaan itseään ja ottamaan haltuun uusia taitoja. 

Opetuksen tavoitteena on oppia monimediallisen journalismin tekemisen perustaidot ja työskentelemään osana harjoitustoimitusta. Tarkoituksena on lisäksi kehittää opiskelijan ilmaisu- ja tiimityöskentelytaitoja. 

Meillä omaksut myös korkeakoulussa tarvittavia opiskelutaitoja. Lukuvuoden aikana voit suorittaa avoimen yliopiston kursseja ja valmistautua ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen opiskelijavalintoihin. 

Monimediatoimittajakoulutuksemme vahvuus on tiiviit yhteydet toimituksiin ja alan oppilaitoksiin. Opintojen aikana tuotat journalistista sisältöä julkaistavaksi verkkoon, printtiin, videolle ja radioon. 

Opetus sisältää monimediataidot tiiviissä paketissa

Monimediatoimittajalinjan opetusohjelmaan kuuluvat journalistinen kirjoittaminen, valokuvaus, esiintyminen sekä radio- ja tv-työ. Pääset tutustumaan myös podcasteihin ja videotyöhön sekä datajournalismiin. Opit ymmärtämään ja tuottamaan journalismin eri lajityyppejä kuten uutisia, reportaaseja ja henkilöhaastatteluja. 

Heti lukuvuoden alussa perehdyt verkkojournalismin tekemiseen ja Voionmaa tänään -julkaisualustaan. Aikakauslehden sisällön ja ulkoasun suunnitteluun sekä toteutukseen pääset paneutumaan painetun Väinö-lehden parissa. Radiotoimittamisesta ja juontamisesta saat kokemusta oppilaitoksen omasta nettiradiosta. 

Monimediatoimittajalinjan opiskelutavat ja -välineet

Meillä oppiminen tapahtuu käytännön harjoitteiden kautta. Opetussisältöön kuuluu sekä itsenäinen että tiiviissä ryhmissä tapahtuva työskentely. Saat tekemistäsi harjoitustöistä henkilökohtaista palautetta, joka tehostaa oppimisprosessiasi. 

Opiskelu monimediatoimittajalinjalla edellyttää läsnäoloa, oma-aloitteellisuutta ja tiimityöskentelytaitoja. 

Opetus tapahtuu pääasiassa päiväopintoina koulun omissa tiloissa, mutta opintoihin sisältyy myös vierailuja ja poikkeavia opetusaikoja. 

Monimediatoimittajakoulutuksessa kirjoitetaan, valokuvataan ja tehdään tiedonhakua, joten suosittelemme omaa kannettavaa tietokonetta. Myös avoimen yliopiston opinnoissa käytetään erilaisia sähköisiä oppimisympäristöjä ja -alustoja. 

Voionmaan koulutuskeskuksessa käytössäsi on koulun oma radiostudio. Lisäksi saat opiskelun ajaksi käyttöösi MS Office ja Adobe Creative Cloud –ohjelmistopakettien lisenssit. 

 

Opettajat työelämän taitajia ja oppimisen ohjaajia

Monimediatoimittajakoulutuksen vetäjänä toimii toimittaja Anni Tolonen.

Opetuksessa on mukana myös useita vieraita eri medioista.

Monimediatoimittajakoulutuksessa opettajat ovat oppimisen ohjaajia, jotka eivät pelkästään opeta journalismia, vaan heillä on myös kokemusta journalistisesta toimitus- tai freelance-työstä. Yhdessä kannustavien opettajien kanssa pääset kohti tavoitteitasi.

Koulutuksessa tehdään journalismia yhteistyömedioihin

Voionmaan koulutuskeskuksen omien julkaisujen lisäksi pääset tekemään juttuja eri yhteistyömedioille. Projektit ja yhteistyökumppanit vaihtelevat lukuvuosittain. Viime vuosina yhteistyötä on tehty esimerkiksi Tamperelaisen, Lännen median ja Soundin kanssa. Ks. esim. Tamperelaisen juttusarja Jalkautumisia.

Radio-opinnoissa vuoden kohokohta on radioalan opiskelijoiden jokakeväinen kilpailu Radiofestivaali. Tapahtuma järjestetään vuorovuosin Helsingissä, Oulussa ja Tampereella.
Halutessasi opistovuoteesi voi sisältyä vapaaehtoinen toimitusharjoittelu.

Teoriapohja avoimen yliopiston opinnoista

Lukuvuoden aikana voit halutessasi suorittaa viestinnän monitieteisen tutkinto-ohjelman perusopinnot Tampereen yliopiston avoimeen yliopistoon. Opinnot suoritetaan luentosarjoilla, kirjatenteillä ja esseillä.

Perusopintojen laajuus on 25 opintopistettä, joka vastaa työmäärältään noin puolen vuoden opiskelua korkeakoulussa. Avoimen yliopiston opintopisteet on mahdollista hyödyntää myöhemmissä yliopiston ja ammattikorkeakoulun opinnoissa.

Lukuvuoden jälkeen

Voionmaan koulutuskeskuksen monimediatoimittajakoulutuksesta saat hyvät eväät jatko-opintoihin ammattikorkeakoulun medianomikoulutukseen tai yliopiston journalismin ja viestinnän opintoihin.

Lukuvuoden lopuksi meillä valmistaudutaan ennakkotehtäviin ja valintakokeisiin yhdessä. Opintovuosi Voionmaan koulutuskeskuksessa ei vaikuta paikkaasi yliopistojen ensikertalaiskiintiössä.

Monimediatoimittajalinjan opiskelijat ovat sijoittuneet jatko-opintoihin hyvin. Viime vuosina he ovat jatkaneet opintojaan journalismin ja viestinnän parissa Tampereen, Jyväskylän ja Vaasan yliopistoissa sekä medianomikoulutuksessa Haaga-Helian, Metropolian, Tampereen ja Turun ammattikorkeakouluissa.

Voitsilla oppimillasi tiedoilla ja taidoilla on mahdollista jatkaa myös suoraan työelämään, etenkin, jos sinulla on taustalla jo muuta työkokemusta tai opintoja.

Hinta ja hakuohjeet

Lukuvuoden hinta: 3800 euroa. Lukuvuosimaksu sisältää lounaan koulupäivinä. Opinnoissa on lomaa viikot 42 ja 9.
 
Ensimmäinen maksuerä (100 e) peritään opiskelupaikan vahvistamisen yhteydessä. Toukokuun loppuun mennessä opiskelupaikkansa vahvistaneet saavat sadan euron alennuksen kokonaishinnasta.
 
Opiskelumaksut voi maksaa kuukausierissä tai yhdessä tai kahdessa erässä.

Opiskelijat vastaavat itse avoimen yliopiston maksuista sekä opiskeluun, harjoitustöihin ja mahdolliseen työharjoitteluun liittyvistä matkakustannuksista.

Opintoihin saa Kelan opintotukea samojen periaatteiden mukaisesti kuin ammatilliseen koulutukseen. Tukimuotoja voivat olla myös aikuiskoulutustuki tai työttömän omaehtoisen opiskelun tuki. Opistolle on aiempina vuosina myönnetty opintosetelirahoitusta, jonka avulla on voitu alentaa joidenkin opiskelijaryhmien lukukausimaksuja. Työttömät, maahanmuuttajat ja peruskoulupohjalta opiskelevat ovat saaneet opintoseteleillä alennuksia, mutta päätökset tehdään joka vuosi erikseen. Ks. kohta opintojen rahoitus.

 

Valintakriteerit

Pääsyvaatimuksena Voionmaan kansanopistolinjoille ovat 18 vuoden ikä ja kiinnostus alaan. Aikaisempaa työkokemusta tai opintoja ei vaadita.

 

Opiskelijavalinnat

Vapaita paikkoja 2023 syksyllä alkaneesta koulutuksesta voit tiedustella osoitteesta info@kio.fi tai täyttää suoraan hakulomakeen niin olemme sinuun yhteydessä: Tästä hakulomakkeelle. 

Haku elokuussa 2024 alkavaan koulutukseen käynnistyy jälleen helmi-maaliskuussa. Jos olet kiinnostunut -24 koulutuksesta jätä yhteystietosi tällä lomakkeella, niin olemme yhteydessä kun verkkosivut päivittyvät uusilla tiedoilla ja hakuaika alkaa.

 

Valintamenettely

Valinta tehdään hakemuksen perusteella.

Teemme ensimmäiset opiskelijavalinnat huhtikuun aikana. Valituille lähetetään tieto valinnasta mahdollisimman pian hakemuksen saapumisesta. Hakemuksia käsitellään koko kesän ajan koulun alkamiseen saakka. Vapaita opiskelupaikkoja kannattaa kysyä vielä elokuun aikana.  

Perimme opiskelijaksi valituilta 100 euron vahvistusmaksun, jolla voi varmistaa opiskelupaikan. Valituille lähetetään erikseen ohjeet vahvistusmaksun maksamisesta. Vahvistusmaksua ei palauteta. 

Opiskeluun ja hakemiseen liittyvissä kysymyksissä voit soittaa numeroon 03 314 22 900 arkisin kello 8.00 – 15.15. Kysymyksiä voi lähettää myös yhteydenottolomakkeen kautta.

 

Pidätämme oikeuden muutoksiin.