Näyttelijäkoulutuksen tavoitteet ja sisältö

Lukuvuoden aikana näyttelijäkoulutuksessa tutustutaan näyttelijän työhön laajasti. Koululla on hyvät puitteet lavateatterin, elokuvatyön, elokuvanäyttelemisen ja radionäyttelemisen opettamiseen. Opiskelija saa käytännön työkaluja ilmaisunsa hallintaan ja kehittämiseen. Koulutus on avoin kaikille oman ilmaisunsa kehittämisestä kiinnostuneille.

Näyttelijäkoulutuslinjan sisältö koostuu näyttelijäntyön perusasioista:

 • Puhe- ja lauluilmaisu
 • Improvisaatio
 • Akrobatian alkeet ja toimintakohtausten turvallisuus
 • Perustanssiaskeleet
 • Teatteri- ja elokuvasivistys
 • Näytelmien lukeminen ja analysointi
 • Kohtausharjoittelu
 • Elokuva- ja radiomonologi
 • Roolianalyysi
 • Lavademo
 • Jooga ja kehonhuolto

 

Opetusta syvennetään systemaattisesti koko vuoden ajan. Opiskelijat tekevät vuoden aikana linjan oman opintosuunnitelman mukaisesti elokuvamonologin, radiomonologin, lavamonologin sekä oman lopputyön lavateatteridemona.

Tämän lisäksi näyttelijäopiskelijat toimivat yhteistyössä elokuva-alan opiskelijoiden kanssa ja toimivat tarvittaessa näyttelijöinä heidän harjoitus- ja lopputöissään. Opiskelijat osallistuvat lisäksi tarvittaessa talon sisällä tehtävien musiikki-, mainos- ja tilausvideoiden tekemiseen.

Opetus tapahtuu pääasiassa päiväopintoina koulun omissa tiloissa, mutta opintoihin kuuluu myös poikkeavia opetusaikoja näytelmien harjoitteluun ja esittämiseen sekä kuvausaikatauluihin liittyen.

Kansainvälinen yhteistyö

Näyttelijäopiskelijat ovat vierailleet Ranskassa vuosittain järjestettävässä maailman suurimmassa lyhytelokuvatapahtumassa: Clermont-Ferrandin lyhytelokuvajuhlat. Opintomatkan aikana opiskelijoilla on mahdollisuus tavata alan opiskelijoita ympäri maailmaa ja osallistua kansanvälisiin workshoppeihin. Lue opiskeijoiden reportaasi matkasta Voionmaa tänään -julkaisusta ja katso video. Matka on vapaaehtoinen ja omakustanteinen, eikä sisälly lukuvuosimaksuun. Matkat sovitaan ja suunnitellaan opiskelijaryhmän kanssa yhdessä. Lukuvuonna 2020-21 matkaa ei voitu toteuttaa koronapandemiasta johtuen.

 

Opettajat

Pääopettajat

Koulutuslinjan vastaavana opettajana toimii TeM, näyttelijä Pauli Poranen.

Vierailijat:

Joka vuosi opistolla vierailee oman alansa arvostettuja ammattilaisia mm. näyttelijä Oona Airola ja elokuvaohjaajat AJ Annila, Dome Karukoski, Petri Kotwica ja Cannes-voittaja 2021 Juho Kuosmanen. Vierailijat vaihtelevat vuosittain.

Opistovuoden jälkeen

Voionmaan näyttelijälinjan käyneitä opiskelijoita löytää usein suomalaisista tv-sarjoista, indie-elokuvista, mainoselokuvista, Teatterikorkeakoulusta, Tampereen yliopiston Näyttelijäntyön laitokselta sekä ulkomaisista yliopistoista.

Edellisten vuosikurssien castingkuvat: 2018-19, 2019-20, 2021-22

Hinta ja hakuohjeet

Lukuvuoden hinta: 4500 euroa. Lukuvuosimaksu sisältää lounaan koulupäivinä sekä kaikki opintoihin liittyvät kulut. Opinnoissa on lomaa viikot 42 ja 9.
 
Ensimmäinen maksuerä (100 e) peritään opiskelupaikan vahvistamisen yhteydessä. Toukokuun loppuun mennessä opiskelupaikkansa vahvistaneet saavat sadan euron alennuksen kokonaishinnasta.
 
Opiskelumaksut voi maksaa kuukausierissä tai yhdessä tai kahdessa erässä.

Opiskelijat vastaavat itse opiskeluun, harjoitustöihin ja mahdolliseen työharjoitteluun liittyvistä matkakustannuksista.

Opintoihin saa Kelan opintotukea samojen periaatteiden mukaisesti kuin ammatilliseen koulutukseen. Tukimuotoja voivat olla myös aikuiskoulutustuki tai työttömän omaehtoisen opiskelun tuki. Opistolle on aiempina vuosina myönnetty opintosetelirahoitusta, jonka avulla on voitu alentaa joidenkin opiskelijaryhmien lukukausimaksuja. Työttömät, maahanmuuttajat ja peruskoulupohjalta opiskelevat ovat saaneet opintoseteleillä alennuksia, mutta päätökset tehdään joka vuosi erikseen. Ks. kohta opintojen rahoitus.

Valintakriteerit

Pääsyvaatimuksena Voionmaan kansanopistolinjoille ovat 18 vuoden ikä ja kiinnostus alaan. Aikaisempaa työkokemusta tai opintoja ei vaadita.

 

Opiskelijavalinnat

Hakemuksia otetaan vastaan maaliskuusta alkaen koulun alkamiseen saakka ja vielä sen jälkeenkin, jos ryhmässä on tilaa. Ensi lukuvuoden haku alkaa maaliskuussa.

 

Valintamenettely

Valinta tehdään hakemuksen perusteella.

Teemme ensimmäiset opiskelijavalinnat huhtikuun aikana. Valituille lähetetään tieto valinnasta mahdollisimman pian hakemuksen saapumisesta. Hakemuksia käsitellään koko kesän ajan koulun alkamiseen saakka. Vapaita opiskelupaikkoja kannattaa kysyä vielä elokuun aikana.  

Perimme opiskelijaksi valituilta 100 euron vahvistusmaksun, jolla voi varmistaa opiskelupaikan. Valituille lähetetään erikseen ohjeet vahvistusmaksun maksamisesta. Vahvistusmaksua ei palauteta. 

Opiskeluun ja hakemiseen liittyvissä kysymyksissä voit soittaa numeroon 03 314 22 900 arkisin kello 8.00 – 15.15. Kysymyksiä voi lähettää myös yhteydenottolomakkeen kautta.

 

Pidätämme oikeuden muutoksiin.