Ajankohtaista 

Puoli askelta edellä   – Vilma Ala-Haavisto, Mimosa Harju, Pihla Kuulas, Jacky Law, Vili Mehtälä, Teemu Mustonen, Kiia Myllymäki, Viivi Päiväsaari, Atte Tornikoski

Ratinan Tunneligalleria, Ratinan Raitti

3.8.2023 – 31.1.2024, näyttely on avoinna läpi vuorokauden

(Käynti Suvantokadulta Ratinan suvannon päästä. Tunneli kulkee Ratinan kauppakeskuksen vierustaa ja alittaa Tampereen valtatien.)

Puoli askelta edellä on kutsunäyttely Voionmaan valokuvauslinjan 2018-2023 alumneille teemalla toivosta. Kansanopistovuoden jälkeen tekijät ovat jatkaneet opintojaan valokuvauksen ja kuvataiteen parissa kasvattaen varmuutta omiin valintoihin, omaääniseen ilmaisuun ja epävarmuuksien sietoon maailmassa, jossa luottamisen sijasta voimme enää usein vain toivoa. Toivoa, että puolestamme päättävät päättäisivät viisaasti ja kestävästi, että omat valintamme olisivat oikeita. Toivoa, että uskaltaisimme valita, ja ennen muuta toimia silloin kun toivomisen sijaan on toimittava. – oli sitten kyse rakkaudesta, huolesta, riittämättömyydestä itseen, toiseen, tuntemattomaan tai vielä toteutumattomaan.

Teoksissa pysähdytään näiden toivon ja epätoivon tuntemusten äärellä. Ne löytyvät meistä itsestämme, ovat jaettavissa jokaisen itse kokemallaan tavalla. Niissä olemme yksin, yhdessä, yksin yhdessä. Jollekin ne merkitsevät vastauksia, kun toinen vasta kysyy. Pysähdymme itseemme ja toisiimme. Alku, loppu ja olemus sekoittuvat – jäävät yhteen, erilleen, sopuun. Keskeneräisyys on niiden omissa käsissä.

Olen löytänyt sinut Välimereltä, tuntenut kuuman hiekan ja kiivennyt ylemmäs. Olen kaivannut puita, jotain mistä pitää kiinni kaikkien mentyä. Pinnan sijasta olen tavoitellut pohjaa -maata, johon juurtua. Kuljen tunnustellen paikkaa, johon kuulua, istuttaa puu.

Olen sytyttänyt tulen, päästänyt irti kuihtuneista. Niistä, jotka eivät koskaan tule minua tuntemaan. Kuljen itseäni kohti, mukanani tarinat ja niistä valittu viisaus. Huolimatta huolistani, olen turvassa.

Olen levännyt pelottomassa sylissä, halannut menemättä rikki. Kuunvalossa olen ollut hetken maailman kanssa kohdillaan.  Toivo ei palaa menneeseen, se ei kadu. Se avaa oven mahdollisuuteen, joka on nyt ja tuleva. Kuljet aina puoli askelta edellä. Pidät huolen, että jatkan tätä matkaa.

 

 

Mahdollisuus

Vilma Ala-Haavisto (s. 1998)

Olen kuvannut luontoa läheisissä metsissä, pyytänyt ystäviäni malleiksi metsiin. Ihmisten tunteiden ja tarinoiden ilmi tuominen kiinnostaa minua. Omakuvissa välitän omia tunteitani ja tarinoitani kohdattaviksi.

Voionmaan valokuvauslinja 2018-2019

Karelian ammattikorkeakoulu, medianomi 2020-

 

The Fair Lightness of Mastering the Insights

Mimosa Harju (s.1992)

Työssäni heijastuu kokemukseni oman polkuni etsimisestä. Ne välittävät sitä tyhjyyttä, jonka koen maailmassa, missä kaikki on mahdollista. Mahdollisuuksien meri voi olla lannistava ja karu, mutta samalla toiveikas ja valoisa. Haluan välittää teoksilla ja olemuksellani rauhallisuutta ja maanläheisyyttä.

Voionmaan valokuvauslinja 2018-2019

Valokuvaajan ammattitutkinto 2022

 

Tarinat

Pihla Kuulas (s.2000)

Minua inspiroivat pienten ihmisten tarinat sekä menneiden aikojen eri ajankuvat. Pohjattomana kiinnostukseni kohteena ovat ihmiset ja heidän eletty elämänsä.

Voionmaan valokuvauslinja 2020-2021

Turun taideakatemia, kuvataiteilija 2021-

 

Moonlight

Jacky Law (s. 1993)

Valokuvaus on minulle tarinoiden kertomista ja keino tuoda esille asioita, joita ei pysty sanomaan ääneen. Teoksissani käsittelen ihmisten välisiä suhteita ja valintoja elämässä. Kuvissani korostuu usein yksinkertaisuus.

Voionmaan valokuvauslinja 2021-2022

Valokuvaajan ammattitutkinto 2022-

 

Luottamuksen sormenjälkiä

Vili Mehtälä (s. 2001)

Ilmaisen vapaasti itseäni ja ympäristöäni -koska vielä on paljon, minkä puolesta korottaa ääntä. Olen huolella valinnut ihmiset, joilla ympäröin itseni. Heidän seurassaan tunnen olevani turvassa. Oloni on lämmin ja hyväksytty, tulen kuulluksi. Jaamme samat arvot ja toiveet tulevaisuudelle. Tahdomme paremman maailman itsellemme ja rakkaillemme.

Voionmaan valokuvauslinja 2021-2022

Valokuvaajan ammattitutkinto 2022-

 

Near-life Experience

Teemu Mustonen (s. 1998)

Kuvaajana minua kiehtoo tuntemattomuus. Teoksissani se voi usein välittyä pieninä tunnetiloina, pelon häivähdyksenä, salaisuutena tai visuaalinen ilmeen kautta. Tarinankerronnan ystävänä arvostan sitä, että kuva jättää tilaa tulkinnalle. Omalla kohdallani se luo janon nähdä lisää, mutta myös luoda lisää.

Voionmaan valokuvauslinja 2019-2020

Yrkeshögskolan Novia, bildkonstnär (foto) 2020-

 

Säilötty

Kiia Myllymäki (s. 2001)

Valokuvaan tutkiakseni itseäni sekä maailmaa, jakaakseni ajatuksia ja kasvaakseni ihmisenä. Kanavoin teoksiini kysymyksiä ja tunteita, jotka kompuroivat ulos mitä ihmeellisimmin muodoin. Kuva voi paljastaa yhtä lailla kuin piilottaa, ja siinä sen kauneus minusta piileekin.

Voionmaan valokuvauslinja 2021-2022

LAB, Muotoiluinstituutti, kuvataiteilija 2023-

 

Kuihtuneet

Viivi Päiväsaari (s. 1999)

Inspiroidun erityisesti abstraktista ja surrealistisesta kuvataiteesta, 60- ja 70-luvun psykedeelisestä estetiikasta, sekä kohtaamistani ihmisistä ja kokemistani tunteista. Ammennan paljon tajunnan tuolta puolen ja olen kiinnostunut unista, mystiikasta ja alitajunnan tutkimisesta. Pyrin töilläni paitsi luomaan visuaalisesti miellyttävää kuvastoa, myös käsittelemään tunteita, kuten haavoittuvaisuutta, sydänsuruja ja ulkopuolisuuden ja kummallisuuden kokemuksia. Omaan intuitiivisen työskentelytavan, joka mahdollistaa kokeellisen lähestymisen valokuvaan ja sen mahdollisuuksiin leikkisällä tavalla ja hetkessä eläen. Hetkessä eläminen onkin fiilispohjaisen työskentelyni ja olemukseni kulmakivi.

Voionmaan valokuvauslinja 2021-2022

LAB, Muotoiluinstituutti, kuvataiteilija 2022-

 

Framed By What I Go Through

Atte Tornikoski (s. 1998)

Ilmaisussani minulle on ominaista yllättävät värit, abstraktien ajatusten saattaminen valokuvamuotoon sekä oman mielenmaisemani käsittely valokuvan keinoin. Töilläni pyrin herättelemään ja tavoittamaan tunteita sekä luomaan yhteyden teoksen ja katsojan välille. Suosin intuitiivisia työskentelytapoja. Suurin inspiraationi on luonnon kanssa käymäni vuoropuhelu.

Voionmaan valokuvauslinja 2021-2022

Valokuvaajan ammattitutkinto 2022-

Valokuvauskoulutus | 21.8.2023 - 31.5.2024 | Tampere

Hakijalle

Voionmaan koulutuskeskuksen valokuvauskoulutus on tarkoitettu sinulle, joka olet vasta-alkaja tai haluat entisestään kehittyä valokuvauksessasi. Monet Voionmaan valokuvauskoulutuksen käyneet ovat jatkaneet media- ja taidealan opintoihin.

 

Tavoitteet

Opetuksen tavoitteena on antaa perustaidot tekniikasta ja valokuvauksen mahdollisuuksista sekä vahvistaa opiskelijan omaa visuaalista ilmaisua ja itsenäisen työskentelyn edellytyksiä.

Valokuvauskoulutuksessa tutustumme laaja-alaisesti valokuvauksen maailmaan. Vuoden aikana perehdymme analogiseen valokuvaukseen ja pimiötyöskentelyyn, taidevalokuvaan, kuvajournalismiin sekä studiovalaisuun ja -kuvaukseen. Tekniikan ja valokuvauksen perusteiden lisäksi opiskelemme valokuvauksen historiaa ja kuvallista ilmaisua, kuvankäsittelyä (Photoshop, Lightroom), taittoa (Indesign) sekä videokuvausta ja editointia (Premiere). Lukuvuoden lopuksi opiskelija tekee oman portfolion ja kotisivut sekä toteuttaa oman valokuvapohjaisen päättötyön. Esimerkkinä Covid-19 kevään päättötyönäyttelyn sijaan painatettu päättötyöjulkaisu Käännekohtia.

Lukuvuoden aikana toteutamme journalistiopiskelijoiden kanssa nettijulkaisun Voionmaa tänään sekä Voionmaan vuosittaisen printtilehden Väinön. Liikkuvan kuvan projekteihin pääsee halutessaan tutustumaan elokuva-alan opiskelijoiden mukana. Näyttelykäyntikohteet ja studia generalia -sarjan valokuvaaja- ja taiteilijavieraat vaihtelevat vuosittain.

Kurssiohjelmaan voidaan tehdä opiskelijoiden toivomia ja opiston päättämiä muutoksia.

Opiskelutavat, -tilat ja -välineet

Opinnoissa edistyminen edellyttää oman digikuvauskaluston hankkimista ja läsnäoloa kalustonhallinnan opetuksessa sekä sovittujen harjoitustehtävien itsenäistä tekemistä opetuspäivien välillä. Voionmaan koulutuskeskuksessa käytettävissäsi ovat ATK-luokka Adobe Creative Cloud -ohjelmistoineen. Opiskelijat saavat kyseisen lisenssin käyttöönsä opiskelun ajaksi. Studiokuvauksia varten meillä on kaksi erikokoista tilaa.

Opettajat

Valokuvauskoulutuksesta vastaa taiteen maisteri Tuula Alajoki. Hän on täydentänyt opintojaan taidehistorian sekä ammatillisen opettajan opinnoilla. Alajoki on työskennellyt kuraattorina kansainvälisellä valokuvataiteen kentällä vuodesta 2008 sekä toiminut valokuvauksen tuntiopettajana.

Linjallamme vierailee vuosittain ammatissa työskenteleviä valokuvaajia ja valokuvataiteilijoita luennoimassa sekä opettamassa oman osaamisalansa erityistaitoja. Valokuvauskoulutuksen tuntiopettajina ovat toimineet mm. Sara Hornig, Jaakko Kahilaniemi, Anna Niskanen, Sergei Pavlov, Reetta Muranen ja Atte Tanner sekä visuaalisen alan ammattilaiset Timo Bredenberg  ja Johanna Havimäki.

 

Valokuvaajan ammattitutkinto on todistus osaamisesta

Jos haluat hankkia tutkinnon valokuvauksen alalta ja sinulla on jo perusteet hallussa, voit suorittaa meillä myös Media-alan ammattitutkinnon valokuvauksen osaamisalalta. Järjestämme tutkinnon suorittamiseen koulutusta, mutta tutkinnon voi suorittaa myös ilman tutkintokoulutusta osallistumalla suoraan näyttötilaisuuksiin, jos tarvittava osaaminen on jo hankittuna.

Lue Voionmaa tänään -julkaisusta juttu ”Kun homma alkaa rullata”

Seuraa meitä Instagramissa.

Hinta ja hakuohjeet

Lukuvuoden hinta: 4200 euroa. Lukuvuosimaksu sisältää lounaan koulupäivinä sekä kaikki opintoihin liittyvät kulut. Opinnoissa on lomaa viikot 42 ja 9.
Ensimmäinen maksuerä (100 e) peritään opiskelupaikan vahvistamisen yhteydessä. Toukokuun loppuun mennessä opiskelupaikkansa vahvistaneet saavat sadan euron alennuksen kokonaishinnasta.
Opiskelumaksut voi maksaa kuukausierissä tai yhdessä tai kahdessa erässä.

Opiskelijat vastaavat itse opiskeluun, harjoitustöihin ja mahdolliseen työharjoitteluun liittyvistä matkakustannuksista.

Opintoihin saa Kelan opintotukea samojen periaatteiden mukaisesti kuin ammatilliseen koulutukseen. Tukimuotoja voivat olla myös aikuiskoulutustuki tai työttömän omaehtoisen opiskelun tuki. Opistolle on aiempina vuosina myönnetty opintosetelirahoitusta, jonka avulla on voitu alentaa joidenkin opiskelijaryhmien lukukausimaksuja. Työttömät, maahanmuuttajat ja peruskoulupohjalta opiskelevat ovat saaneet opintoseteleillä alennuksia, mutta päätökset tehdään joka vuosi erikseen. Ks. kohta opintojen rahoitus.

 

Valintakriteerit

Pääsyvaatimuksena Voionmaan kansanopistokoulutuksiin ovat 18 vuoden ikä ja kiinnostus alaan. Aikaisempaa työkokemusta tai opintoja ei vaadita.

 

Opiskelijavalinnat

Hakemuksia otetaan vastaan maaliskuusta alkaen koulun alkuun saakka ja vielä sen jälkeenkin, jos ryhmässä on tilaa. 

Liitä hakulomakkeeseen viimeisin koulu- tai opiskelutodistuksesi. Tästä hakulomakkeelle. 

Valintamenettely

Valinta tehdään hakemuksen perusteella.

Teemme ensimmäiset opiskelijavalinnat huhtikuun aikana. Valituille lähetetään tieto valinnasta mahdollisimman pian hakemuksen saapumisesta. Hakemuksia käsitellään koko kesän ajan koulun alkamiseen saakka. Vapaita opiskelupaikkoja kannattaa kysyä vielä elokuun aikana.  

Perimme opiskelijaksi valituilta 100 euron vahvistusmaksun, jolla voi varmistaa opiskelupaikan. Valituille lähetetään erikseen ohjeet vahvistusmaksun maksamisesta. Vahvistusmaksua ei palauteta. 

Opiskeluun ja hakemiseen liittyvissä kysymyksissä voit soittaa 03 314 22 900 arkisin kello 8.00 – 15.15. Kysymyksiä voi lähettää myös yhteydenottolomakkeen kautta.