Yhdeksän tien risteys

Valokuvauskoulutus | 10.8.2021 - 31.5.2022 | Tampere

Hakijalle

Voionmaan koulutuskeskuksen valokuvauskoulutus on tarkoitettu sinulle, joka olet vasta-alkaja tai haluat entisestään kehittyä valokuvauksessasi. Monet Voionmaan valokuvauskoulutuksen käyneet ovat jatkaneet media- ja taidealan opintoihin.

 

Tavoitteet

Opetuksen tavoitteena on antaa perustaidot tekniikasta ja valokuvauksen mahdollisuuksista sekä vahvistaa opiskelijan omaa visuaalista ilmaisua ja itsenäisen työskentelyn edellytyksiä.

Valokuvauskoulutuksessa tutustumme laaja-alaisesti valokuvauksen maailmaan. Vuoden aikana perehdymme analogiseen valokuvaukseen ja pimiötyöskentelyyn, taidevalokuvaan, kuvajournalismiin sekä studiovalaisuun ja -kuvaukseen. Tekniikan ja valokuvauksen perusteiden lisäksi opiskelemme valokuvauksen historiaa ja kuvallista ilmaisua, kuvankäsittelyä (Photoshop, Lightroom), taittoa (Indesign) sekä videokuvausta ja editointia (Premiere). Lukuvuoden lopuksi opiskelija tekee oman portfolion ja kotisivut sekä toteuttaa oman valokuvapohjaisen päättötyön. Esimerkkinä Covid-19 kevään päättötyönäyttelyn sijaan painatettu päättötyöjulkaisu Käännekohtia.

Lukuvuoden aikana toteutamme journalistiopiskelijoiden kanssa nettijulkaisun Voionmaa tänään sekä Voionmaan vuosittaisen printtilehden Väinön. Liikkuvan kuvan projekteihin pääsee halutessaan tutustumaan elokuva-alan opiskelijoiden mukana. Näyttelykäyntikohteet ja studia generalia -sarjan valokuvaaja- ja taiteilijavieraat vaihtelevat vuosittain.

Kurssiohjelmaan voidaan tehdä opiskelijoiden toivomia ja opiston päättämiä muutoksia.

Opiskelutavat, -tilat ja -välineet

Opinnoissa edistyminen edellyttää oman digikuvauskaluston hankkimista ja läsnäoloa kalustonhallinnan opetuksessa sekä sovittujen harjoitustehtävien itsenäistä tekemistä opetuspäivien välillä. Voionmaan koulutuskeskuksessa käytettävissäsi ovat ATK-luokka Adobe Creative Cloud -ohjelmistoineen. Opiskelijat saavat kyseisen lisenssin käyttöönsä opiskelun ajaksi. Studiokuvauksia varten meillä on kaksi erikokoista tilaa.

Opettajat

Valokuvauskoulutuksesta vastaa taiteen maisteri Tuula Alajoki. Hän on täydentänyt opintojaan taidehistorian sekä ammatillisen opettajan opinnoilla. Alajoki on työskennellyt kuraattorina kansainvälisellä valokuvataiteen kentällä vuodesta 2008 sekä toiminut valokuvauksen tuntiopettajana.

Linjallamme vierailee vuosittain ammatissa työskenteleviä valokuvaajia ja valokuvataiteilijoita luennoimassa sekä opettamassa oman osaamisalansa erityistaitoja. Valokuvauskoulutuksen tuntiopettajina ovat toimineet mm. Sara Hornig, Jaakko Kahilaniemi, Anna Niskanen, Sergei Pavlov  ja Atte Tanner sekä visuaalisen alan ammattilaiset Timo Bredenberg  ja Johanna Havimäki.

 

Valokuvaajan ammattitutkinto on todistus osaamisesta

Jos haluat hankkia tutkinnon valokuvauksen alalta ja sinulla on jo perusteet hallussa, voit suorittaa meillä myös Media-alan ammattitutkinnon valokuvauksen osaamisalalta. Järjestämme tutkinnon suorittamiseen koulutusta, mutta tutkinnon voi suorittaa myös ilman tutkintokoulutusta osallistumalla suoraan näyttötilaisuuksiin, jos tarvittava osaaminen on jo hankittuna.

Lue Voionmaa tänään -julkaisusta juttu Valokuvauksen monet ulottuvuudet, jossa opiskelijat kertovat valokuvauslinjalla opiskelusta. 

Valokuvanäyttelyn avajaiset

Haku päällä

Ajankohtaista valokuvauskoulutuksessa

Yhdeksän tien risteys oli Voionmaan koulutuskeskuksen valokuvauskoulutuksen kansanopistolinjan 2020-2021 ensimmäinen yhteisnäyttely Ratinan alikulkutunnelissa Tampereella 30.6.2021 saakka.

Yhdeksän tien risteys – Jiri Honkala, Tero Huhtala, Rasmus Jaarto, Pihla Kuulas, Anni Lukkarinen, Ida Olkinuora, Veera Räsänen, Miia-Mari Tenhola, Ira Tuomainen

Yhdeksän tien risteys on paikka ilman selkeitä rajoja – ilman ennalta määrättyä suuntaa tulevasta. Kukin on saapunut risteykseen omin eväin, intohimoisesti, pää kohisten, parhaan ystävän rinnalla, jalat tuskin maata hipoen, sattumalta, itse omat jälkensä tehden. Yhdeksän tien risteyksessä on lupa epäröidä, ajatella uusiksi, kerätä rohkeutta, ottaa toista kädestä, toimia tai odottaa jotain tapahtuvaksi. Ja jotain tapahtuu, aina.

 

Jiri Honkala, Paulus

“Mie rakastan teitä kaikkia. On kyl ihan hirveä känniklisee. Mie rakastan sittenkin vain osaa teistä.” –Paulus

 

Tero Huhtala, Kohinapää

Kohinapää on hahmo, joka minusta jää pinnan alle. Sitä ei voi kukaan päällepäin nähdä, kuulla tai tuntea. “Kohina” tai staattinen häiriö on ääni, jonka kuulet soittaessa vinyylilevyä. Se on myös ääni, jolla kuvaisin ajatuksiani ja näkemystäni maailmasta. Omalla tavallaan kaunista, mutta samalla julmetun peittoavaa, sokaisevaa. Siitä asti, kun jaksan muistaa, musiikki on ollut pakotie elämääni varjostavalta turtuneisuudelta ja harmaudelta. Yhdeksän tien risteyksessä tutkin, voinko luoda valokuvalla samankaltaista tunnetta, mitä musiikki minulle suo. Tämä on pysäkki elämässäni. Pysäkki, jossa jään hetkeksi paikoilleni katsomaan ja pohtimaan, mitä polkua jatkaa tätä suunnatonta, kohinantäytteistä elämääni.

 

Rasmus Jaarto, It’s a different world I see, when it’s just my dog and me

Koirani Kusti ja minä olemme samaa laumaa, yhdessä yhteen kasvaneita, kulkureita ja vapaudesta haaveilijoita. Yhdestä katseesta ymmärrät, milloin on tärkeää pysähtyä käärimään savuke – yhtä pienestä eleestä minäkin pysähdyn kuuntelemaan liikkuuko lähellämme orava vai jänis. Tiedämme molemmat milloin on taas hyvä jatkaa matkaa – matkaa, jolta emme koskaan halua päästä perille.

 

Pihla Kuulas, Minä

Ihminen voi olla samaan aikaan hyvin herkkä ja haavoittuvainen, toisaalta vakaampi ja vahvempi kuin koskaan ennen. Elämän muutosten ja epätietoisuuden keskeltä voi yllättäen löytää varmuutta – tietoisuutta omasta itsestä, mikä sillä hetkellä tuntuu äärimmäisen tärkeältä. Ennen pitkää asiat selviävät, siitä olen varma. Se vaatii henkistä hyppäämistä altaan syvään päätyyn ja oman kivijalan pystyssä pitämistä.

Toinen asia mistä olen varma on se, että elämä on seikkailu ja nyt olen yhdessä seikkailun risteyksistä.

 

Anni Lukkarinen, Osoittava sormi

Osoittaminen on vain tekemistä tylsyydestä kärsiville ihmisille ja sormi vain kädellisillä käden päässä oleva uloke. Tuodaksesi positiivisuutta meille, osoita ihania asioita ja kerro niistä.

 

 Ida Olkinuora, Passion

Tanssi on osa minua. Tapa ilmaista rakkauttani musiikkiin ja liikkeeseen, uppoutua omaan maailmaani ja ilmaista vapaasti tunnetiloja. Menetänkö itseni, jos en enää tanssi?

 

Veera Räsänen, Broken

Broken kertoo minusta ja minulle tärkeästä ihmisestä, henkilökohtaisesti. Kädet ovat minusta hyvin kauniit, ne voivat näyttää paljon ihmisestä. Ne ovat kuin “sielun peili”, niin kuin silmätkin – kun vain osaa katsoa oikealla tavalla. Kuten minulle tärkeä ihminen aina sanoo: “älä nypi niitä”.

 

 Miia-Mari Tenhola, Yllätysvieras

Kuusien keskelle rakennetaan maja ja leikki alkaa. Metsän kuningas Karhu ja Pupu tapaavat. Tehdään kahvia, otetaan vähän merivettä ja osa tuulesta, laitetaan sekaan vielä pieni ripaus suolaa ja kuravettä.

”Hyi, onpa kamalaa kahvia.”, sanoo Karhu.
”Älä viitsi aina valittaa.”, sanoo Pupu.

”Onko pullaa?”
”Kaapissa on eilistä kakkua.”

”Kuulitko naapurista?”
”Joo, pedot söi.”

”Se olis taas talviunien aika.”
”Niin sellaista se sulla taitaa olla.”

 

Ira Tuomainen, My Father’s Presence

Rööki huulessa opetit mut ajaan pyörällä. Pidit tarakasta kiinni ja työnsit vauhtiin. Kun hetkeä myöhemmin makasin maassa naama sorassa, huusit ”ei muuta kun ylös vaan!”

Neuvoasi noudatan täällä edelleen.

Hinta ja hakuohjeet

Haku on käynnissä koulun alkuun saakka ja sen jälkeenkin voi tiedustella vapaita opiskelupaikkoja.

Lukuvuoden hinta: 4500 euroa. Lukuvuosimaksu sisältää lounaan koulupäivinä sekä kaikki opintoihin liittyvät kulut. Opinnoissa on lomaa viikot 42 ja 9.
 
Ensimmäinen maksuerä (100 e) peritään opiskelupaikan vahvistamisen yhteydessä. Toukokuun loppuun mennessä opiskelupaikkansa vahvistaneet saavat sadan euron alennuksen kokonaishinnasta.
 
Opiskelumaksut voi maksaa kuukausierissä tai yhdessä tai kahdessa erässä.

Opiskelijat vastaavat itse opiskeluun, harjoitustöihin ja mahdolliseen työharjoitteluun liittyvistä matkakustannuksista.

Opintoihin saa Kelan opintotukea samojen periaatteiden mukaisesti kuin ammatilliseen koulutukseen. Tukimuotoja voivat olla myös aikuiskoulutustuki tai työttömän omaehtoisen opiskelun tuki. Opistolle on aiempina vuosina myönnetty opintosetelirahoitusta, jonka avulla on voitu alentaa joidenkin opiskelijaryhmien lukukausimaksuja. Työttömät, maahanmuuttajat ja peruskoulupohjalta opiskelevat ovat saaneet opintoseteleillä alennuksia, mutta päätökset tehdään joka vuosi erikseen. Ks. kohta opintojen rahoitus.

 

Valintakriteerit

Pääsyvaatimuksena Voionmaan kansanopistokoulutuksiin ovat 18 vuoden ikä ja kiinnostus alaan. Aikaisempaa työkokemusta tai opintoja ei vaadita.

 

Opiskelijavalinnat

Hakemuksia voi lähettää koko kevään ja kesän ajan koulun alkamiseen saakka ja vielä sen jälkeenkin, jos ryhmässä on tilaa. Ensi lukuvuoden haku alkaa maaliskuussa.

Liitä hakulomakkeeseen viimeisin koulu- tai opiskelutodistuksesi.

 

Valintamenettely

Valinta tehdään hakemuksen perusteella.

Teemme ensimmäiset opiskelijavalinnat huhtikuun aikana. Valituille lähetetään tieto valinnasta mahdollisimman pian hakemuksen saapumisesta. Hakemuksia käsitellään koko kesän ajan koulun alkamiseen saakka. Vapaita opiskelupaikkoja kannattaa kysyä vielä elokuun aikana.  

Perimme opiskelijaksi valituilta 100 euron vahvistusmaksun, jolla voi varmistaa opiskelupaikan. Valituille lähetetään erikseen ohjeet vahvistusmaksun maksamisesta. Vahvistusmaksua ei palauteta. 

Opiskeluun ja hakemiseen liittyvissä kysymyksissä voit soittaa 03 314 22 900 arkisin kello 8.00 – 15.15. Kysymyksiä voi lähettää myös yhteydenottolomakkeen kautta.

Pidätämme oikeuden muutoksiin.