Tervetuloa opiskelemaan Voitsille!

Olemme koonneet tähän infopaketin uusille opiskelijoillemme. 

Ennen opintojen alkua

Opintotuki

Kansanopisto-opintoihimme voi hakea opintotukea toisen asteen säännösten mukaisesti. Katso lisää Kelan sivuilta. Lähetämme kaikille opiskelemaan valituille hyväksymiskirjeen, joka toimii oppilaitoksen vahvistuksena opiskelupaikasta. Liitä se opintotukihakemukseesi. Tukea voit hakea heti, kun saat hyväksymiskirjeen meiltä, eli kun olet vahvistanut opiskelupaikan maksamalla vahvistusmaksun, 100 euroa.

Asuminen

Opiskelija-asuntolamme sijaitsee Ruotulassa, Ritakatu 13 A, Tampere. Matka yliopistolle on noin 3,5 km ja useita busseja kulkee Teiskontien ja keskustan välillä.

Asuntoja kannattaa hakea myös suoraan yhteistyökumppanimme Pirkan Opiskelija-asunnot Oy:n (POAS) kautta. Tekemällä oman vuokrasopimuksen on mahdollista hakea yleistä asumistukea. Huomioi, että POAS tekee vuokrasopimuksia vain alle 30-vuotiaille ja tarkistaa luottotiedot.

Katso lisätiedot asumiseen liittyen.

Asuntolapaikat jaetaan ensisijaisesti opiskelupaikkansa vahvistaneille. Kun olet vahvistanut opiskelupaikan, kysy asuntolapaikkaa sähköpostitse osoitteesta info(a)kio.fi.

Opintojen aloitus

Aloitamme opinnot ensimmäisenä päivänä yleensä klo 10.00. Huomioi, että tilamme ovat keskellä Tampereen yliopiston kampusta. Kutsussa on tarkemmat tiedot aloituspäivän paikasta. 

Sijaintimme voit tarkistaa osoitteesta: https://voio.fi/opisto/sijainti/  Meille kannattaa kulkea suoraan TietoPinnirakennuksen alaovista (0. kerros) ja tulla sieltä portaita pitkin yksi kerros ylöspäin (ks. toinen kuva oheisesta linkistä). Ovemme on lukossa ja henkilökuntamme päästää sinut sisään. Jos myöhästyt ja ketään ei ole avaamassa ovia, soita opiston vaihteen numeroon: 03 314 22 900.  

Ensimmäisenä opiskelupäivänä ydään opintojen käytännön asioita läpi ja henkilökunta esittäytyyYhteisen osuuden jälkeen on ensimmäinen lounas. Lounaan jälkeen linjoilla on omaa ohjelmaa. Päivä päättyy viimeistään klo 16.  

Ohjeistamme laskun maksamisen, kulkemisen yliopistolla, avoimen yliopisto-opiskelun käytännöt, opintosetelin hakemisen, opiskelija-alennukset yms. Kaikki käytännön asiat selviävät paikan päällä.  

Koronatoimet

Huomioithan, että et tule sairaana kouluun ja ilmoitat poissaolosta omalle opettajallesi. Noudata hyvää käsihygieniaakäytä tarjolla olevaa käsien desinfiointiainetta Ota halutessasi mukaan oma käsidesi ja kasvomaski.

Porrastamme tarvittaessa opiskeluryhmien kouluuntulo- ja ruokailuaikoja ja vältämme kulkemista kerrosten välillä ja tilojen ristiinkäyttämistä. Olemme tehostaneet myös siivousta. Jos koronatilanne pahenee, siirrymme tarvittaessa nopealla aikataululla etäopetukseen. Seuraamme koronatilannetta ja päivitämme siihen liittyvää ohjeistusta tilanteen mukaan. 

Kulkeminen

Ensimmäisenä päivänä kaikki saavat henkilökohtaisen kulkukortin, jolla kuljetaan sekä yliopiston että koulutuskeskuksen ovista. Voionmaan opiskelijat eivät pääse kulkemaan kaikista yliopiston ovista, vaan kulkuoikeus on rajoitettu. Vastaat itse kortistasi ja kulkemisesi voidaan tarkistaa, älä siis anna korttia toiselle. Ilmoita myös kadonneesta kortista henkilökunnalle.

Ruokailu

Ruokailu tapahtuu Tampereen yliopiston ravintoloissa ja jokaisena koulupäivänä on mahdollisuus ruokailuun. Tämä ohjeistetaan tarkemmin paikan päällä.

Opiskelu

Jokaisella linjalla on hieman omanlaisensa päivärytmi, mutta pääsääntöisesti koulupäivät ajoittuvat klo 9-16 väliselle ajalle. Osa aloittaa klo 9, osa klo 10. Myös lounasajat on porrastettu linjoittain. Saat omalta opettajalta tästä koulun alussa tarkemmat ohjeet. Joitain avoimen yliopiston luentoja voi olla myös ilta-aikaan. Elokuvanteko ei aina katso kelloa, joten kuvauksia voi olla eri syistä iltaisin ja viikonloppuisin. Nämä ovat kuitenkin yleensä ajoissa tiedossa ja esimerkiksi kuvausryhmät sopivat aikataulut keskenään.

Monissa opinnoissa oma kannettava tietokone helpottaa opiskelua. Esimerkiksi akateemisilla linjoilla opiskelu ilman omaa tietokonetta on hankalaa. Koululla on tietokoneluokka ja lisäksi auloissa on tietokoneita, mutta niiden varaaminen vain omaan käyttöön ei ole mahdollista.

Jos opetus vaatii tietokoneen käyttöä, opetukseen varataan tietokoneluokka, esim. kuvankäsittely tai taitto.

Opiskelijat saavat Adobe Creative Cloud -lisenssin käyttöönsä opiskelun ajaksi. Huomioi, että oikeus katkeaa, kun opinnot päättyvät.

Koululla on editointitiloja ja studiokuvauksia varten on kaksi erikokoista tilaa, toinen TietoPinnissä ja toinen Hyhkyn kaupunginosassa.

Koulun tiloja saa pääsääntöisesti käyttää myös iltaisin ja viikonloppuisin. Edit-tilat ja studiot täytyy varata etukäteen.

Koululla on elokuvakalustoa, mutta valokuvauslinjalla opiskeleminen on melko mahdotonta ilman omaa kameraa. Muuta valokuvauskalustoa esim. studiokuvausta varten koululta löytyy. Näistä löytyy tarkemmat tiedot oman linjan sivulla.

Tiedotus opintojen aikana ja käytettävät järjestelmät

Koulun yleinen tiedotus hoidetaan Wilma-järjestelmän kautta. Jokainen opiskelija saa koulun sähköpostin ja Office365-paketin käyttöönsä opintojen ajaksi. Myös opettaja viestii ryhmälleen Wilman kautta. Joissain opinnoissa käytetään enemmän teknisiä alustoja kuin toisissa. Esim. yliopisto-opiskelussa käytetään Moodle-oppimisympäristöä.

Koulumaksut

Lukuvuoden hinta sisältää lounaan koulupäivinä.

Opiskelumaksut laskutetaan 9 erässä elokuusta toukokuuhun. Lukuvuosimaksun voi halutessaan maksaa myös yhdessä tai kahdessa erässä.

Koulumaksuista lähetetään lasku sähköpostiin. Lasku maksetaan koulun tilille, mutta koulun vastaanotossa on pankkikortinlukija, joten maksuja voi maksaa myös pankkikortilla.

Lukukausimaksu on kokonaisuus. Väliaikaisista poissaoloista ei anneta alennuksia, mutta yli viikon kestäneet sairauspoissaolot hyvitetään lääkärintodistuksen mukaan.

Opiskelijat vastaavat pääsääntöisesti itse opiskeluun, harjoitustöihin ja mahdolliseen työharjoitteluun liittyvistä matkakustannuksista. Opetusta voi satunnaisesti olla myös muualla kuin TietoPinnissä eli esimerkiksi kuvauksia Hyhkyn studiolla.

Työharjoittelusta, osallistumisesta pääsykokeisiin, tilapäisestä työnteosta tai muusta vastaavasta syystä koululta ja opinnoista poissaoloista ei anneta lukukausimaksuihin alennuksia.

Lukukausimaksut ovat perintäkelpoisia.

Opinnot keskeytyvät opiskelijan henkilökohtaisella ilmoituksella linjan vastaavalle opettajalle. Laskutus katkeaa kyseisen kuukauden loppuun ja etukäteen maksetut kuukausierät palautetaan niille, jotka ovat maksaneet syys/kevätlukukauden kerralla.

Avoimet yliopisto-opinnot maksetaan avoimeen yliopistoon ilmoittautumisen yhteydessä.

Työharjoittelujaksolla opiskelija kustantaa ruokailut itse.

Opiskelija-alennukset

Opiskelijamme saavat opiskelijakortin, jolla saavat opiskelija-alennusta matkoista (Matkahuolto, VR) ja tapahtumista yms. Paikallisliikenteeseen (TKL) ei ole mahdollista saada opiskelija-alennusta, koska kansanopistokoulutus ei ole tutkintoon johtava. Tästä syystä myöskään koulumatkatukea ei ole mahdollista saada.

Vakuutus

Koululla on ryhmätapaturmavakuutus Keskinäinen Vakuutusyhtiö Turvassa, joka kattaa opetusaikana tapahtuneesta tapaturmasta aiheutuvat hoitokulut n 5000 euroon asti (summa vaihtelee vuosittain). Parempaa vakuutusturvaa haluavien on turvauduttava omaan vakuutukseen.

Sairaustapaukset ja terveydenhoito

Opiskelijat voivat käyttää Tampereen kaupungin opiskelijaterveydenhuollon palveluita. Yhteystiedot jaetaan koulun alussa. Muista ilmoittaa poissaolosta opettajalle. Viikon mittaisen sairausloman voi myöntää opettaja, pidemmistä vaaditaan lääkärintodistus, jos poissaolon haluaa saada hyvitettyä lukukausimaksuista. Tapaturmatapauksissa on täytettävä tapaturmailmoituslomake vakuutusyhtiön nettisivuilla. Vakuutusnumeron saa toimistosta.

Alkoholi ja huumeet

Alkoholipitoisten juomien sekä huumaavien aineiden tuominen koulun tiloihin on kielletty.

Tupakointi

Tupakointipaikat on merkitty ja niitä on ulko-ovien lähellä. Muualla tupakointi on kielletty.

Oppilaskunta

Opiskelijat muodostavat yhdessä opiskelijakunnan, joka valitsee keskuudestaan hallituksen, jolle valitaan puheenjohtaja. Hallituksessa on edustus kaikilta opintolinjoilta. Oppilaskunnalla on myös rahastonhoitaja. Oppilaskunnan hallitus hoitaa erilaisia opiskeluun liittyviä käytännön asioita, järjestää juhlatilaisuuksia ja pitää yhteyttä opiston henkilökuntaan.

Opiskelijakahvio

Toisen kerroksen opiskelijakahvio on kaikkien opiskelijoiden käytössä. Opiskelijakunta vastaa kahvion pyörittämisestä ja tilan siisteydestä.

 

Ks. myös

Asumisohjeet jaetaan asukkaille erikseen.

Kaikissa opiskeluusi ja asumiseesi liittyvissä asioissa, voit ottaa meihin yhteyttä  sähköpostiosoitteeseen info(a)kio.fi.

Pidätämme oikeuden muutoksiin.