7 olennaista vinkkiä valokuvauksessa kehittymiseen

Valokuvaus on taiteen muoto, jonka avulla tallennetaan hetkiä ja tunteita. Jokainen valokuva on tarina, ja jokaisella valokuvaajalla on oma näkemyksensä siitä, miten tuo tarina tulisi kertoa.

Haluatpa sitten parantaa taitojasi harrastelijana tai tähdätä ammattimaisempaan suuntaan, seuraavat seitsemän vinkkiä auttavat sinua kehittymään valokuvaajana.

1. Opettele tuntemaan kamerasi osat ja toiminnot

Tutustu kamerasi eri toimintoihin ja asetuksiin. Kameran manuaalitilalla voit itse säätää esimerkiksi valotusta, aukkoa ja suljinaikaa. Vaikka automaattitarkennus on nopea ja kätevä, manuaalitarkennuksen käyttäminen antaa sinulle täyden kontrollin siitä, mikä kuvasi alueista on terävin.

Eri objektiivit tarjoavat erilaisia perspektiivejä ja kuvausmahdollisuuksia. Kokeile esimerkiksi laajakulma-, tele- tai makro-objektiiveja nähdäksesi, miten ne muuttavat kuvasi ilmettä. Myös jalustan käyttö auttaa vähentämään kameran tärinää ja mahdollistaa tarkemmat ja terävämmät kuvat – erityisesti heikossa valaistuksessa.

2. Harjoittele eri olosuhteissa, ja huomioi valo

Kuten missä tahansa taidossa, myös valokuvauksessa kehittyminen vaatii toistoa ja harjoittelua. Ota kamera mukaasi mahdollisimman usein, ja kuvaa monipuolisia kohteita eri olosuhteissa.

Valon laatu muuttuu päivän eri aikoina, ja sen vuoksi kannattaa kuvata eri aikoina päivästä sekä pyrkiä hyödyntämään mahdollisimman paljon luonnonvaloa. Kokeile kuvata esimerkiksi ulkona auringonnousun ja -laskun aikaan saadaksesi kuviisi lämpimiä ja pehmeitä sävyjä, ja testaa käytännössä, miten erilaiset sääolosuhteet vaikuttavat valon laatuun ja kuviesi tunnelmaan.

3. Kokeile erilaisia sommitteluja, kuvakulmia ja perspektiivejä

Kuvan hyvä sommittelu tekee siitä usein miellyttävän katsella, mutta kuvakulman vaihtelu voi toisaalta muuttaa radikaalisti kuvan tunnelmaa ja merkitystä. Tutustu erilaisiin sommittelusääntöihin ja testaile reippaasti, miten ne vaikuttavat lopputulokseen.

Ylhäältä alaspäin suuntautuvat kuvakulmat saavat kohteen näyttämään tyypillisesti pienemmältä tai haavoittuvammalta, kun taas alhaalta ylöspäin suuntautuvat kuvakulmat luovat vaikutelman voimasta ja suuruudesta. Kokeile myös kuvata kohteita epätavallisista perspektiiveistä, kuten suoraan ylhäältä tai läheltä maanpintaa.

4. Hallitse syväterävyysalue ja eri tarkennustavat

Syväterävyysalueella viitataan kuva-alueeseen, joka näyttää terävältä etualasta taustaan. Sen hallinta on keskeistä erityisesti muotokuva- ja makrokuvaamisessa. Kokeile pienentää aukkoa (suurempi f-luku), jotta saat laajemman syväterävyysalueen, tai suurenna aukkoa (pienempi f-luku) saadaksesi taustan sumennettua ja kohteen erottumaan.

Useimmissa kameroissa on useita tarkennustiloja, kuten yksittäinen tarkennus, jatkuva tarkennus ja manuaalinen tarkennus. Yksittäinen tarkennus soveltuu parhaiten staattisiin kohteisiin, ja jatkuva puolestaan on ihanteellinen liikkuvien kohteiden kuvaamiseen. Manuaalitarkennus antaa täyden kontrollin ja on erinomainen valinta esimerkiksi makro- ja maisemakuvauksessa, kun haluat varmistaa tarkennuksen täydellisyyden.

5. Muista kuvankäsittelytaidot

Ei kannata unohtaa, että valokuvien jälkikäsittely on tärkeä osa valokuvausprosessia. Opettele käyttämään kuvankäsittelyohjelmia, kuten Adobe Lightroom tai Photoshop, jotka auttavat parantamaan kuviesi laatua ja antaa niille ammattimaisen ilmeen.

Ohjelmilla voit esimerkiksi säätää värien lämpötilaa, kylläisyyttä ja sävyjä sekä luoda useita säätökerroksia erilaisille muutoksille, kuten valoisuudelle, kontrastille ja värikorjauksille. Lisäksi voit lisätä tai poistaa kuvista elementtejä, mikä voi auttaa luomaan visuaalisesti mielenkiintoisempia ja monitasoisempia kuvakompositioita.

Miltä kuulostaa kokonainen lukuvuosi pyhitettynä valokuvaustaitojesi kehitykseen?

Voitsin valokuvauskoulutuksessa pääset oppimaan perustaidot valokuvauksen tekniikasta ja mahdollisuuksista sekä vahvistamaan omaa visuaalista ilmaisuasi.

Tee valokuvausunelmistasi totta! Lue lisää koulutuksestamme.

6. Testaa rohkeasti uusia genrejä, ja pyydä palautetta

Valokuvauksessa on useita genrejä, kuten maisemakuvaus, muotokuvaus, urheilukuvaus, ja katukuvaus. Älä pelkää kokeilla uusia kuvaustyylejä ja -tekniikoita.

Tämä on olennainen osa kehittymistä valokuvaajana, sillä se avartaa näkemystäsi ja tuo uutta syvyyttä töihisi. Ahkera kokeilu auttaa sinua löytämään oman tyylisi ja kehittämään luovuuttasi.

Näytä kuviasi myös muille ja pyydä rehellistä palautetta. Etenkin muiden valokuvaajien näkökulmat todennäköisesti auttavat sinua näkemään kuvissasi asioita, joita et itse ole huomannut.

7. Perehdy muiden valokuvaajien töihin ja alaan laajemmin

Jotta kehittyisit valokuvaajana itse, käytännön harjoittelun lisäksi on ehdottomasti hyödyksi tutkia ammattivalokuvaajien ja muiden harrastajien töitä. Analysoi, mitä elementtejä heidän kuvissaan on käytetty ja miten voit soveltaa näitä tekniikoita omiin kuviisi.

Teoriatieto valokuvauksen historiasta kasvattaa asiantuntemusta ja auttaa kokonaisvaltaiseksi valokuvaajaksi kehittymisessä. Eri aikakausien tyylit sekä tunnetuimmat kuvaajat ja kuvat on hyvä painaa mieleen ja sisäistää osaksi omaa repertuaaria.

Valokuvauskoulutus

Vuoden aikana perehdymme analogiseen valokuvaukseen ja pimiötyöskentelyyn, taidevalokuvaan, kuvajournalismiin sekä studiovalaisuun ja -kuvaukseen. Tekniikan ja valokuvauksen perusteiden lisäksi opiskelemme valokuvauksen historiaa ja kuvallista ilmaisua, kuvankäsittelyä (Photoshop, Lightroom), taittoa (Indesign) sekä videokuvausta ja editointia (Premiere).

Valokuvauksen ammattitutkinto

Koulutus on tarkoitettu valokuvauksen perusteet jo hallitseville kuvaajille. Edeltävinä opintoina voivat olla esimerkiksi media-alan perustutkinto, Voionmaan valokuvauskoulutus tai vastaavat muualla suoritetut opinnot / hankittu osaamisen taso. Opinnot kestävät n. 1,5 vuotta ja niiden laajuus on 150 osp.

Kun homma alkaa rullata

Voionmaan koulutuskeskuksen valokuvauslinjalla pääsee kuvaamaan niin perinteisellä filmikameralla kuin digijärkkärilläkin. Vuosi kansanopistolla auttaa sekä oman tyylin etsimisessä että itsenäisen työskentelyn opettelemisessa.

Valokuvaus saattaa olla monelle pelkkä harrastus, mutta Voionmaalle alaa opiskelemaan tulleelle…